Lasagna cu pui pentru ioana

Lasagna pentru Ioana – Varianta II

Intr-o zi de primavara, am adus in pauza de pranz cateva portii de lasagna pentru prietenele mele. O facusem noaptea precedenta, la 12, dupa o reteta de-a lui Jamie si eram tare curioasa ce parere aveau despre adaugirile facute. Nu a trecut mult timp si Ioana mi-a cerut reteta. Asa au inceput retetele-n dar. 🙂

Lasagna cu pui pentru ioana
Recuzita

  • 2 ceaune cu capac
  • 1 tava medie
  • 1 tigaie neaderenta
  • 1 tel
  • 1 lingura potrivita
  • 1 lingurita
  • 2 degete de om
  • 1 razatoare

Ingrediente magice

  • Foi de lasagna – de casa sau uscate (Monte Banato – ieftine si bune)
  • Cascaval – jumatate de rotita – de ras la sfarsit deasupra (poti pune si intre straturi daca vrei lasagna mai CHEESSYYY!!!)

Sos rosu

  • Morcovi – 1 potrivit (nu mutant) – tocati marunt
  • Ceapa alba – 1 potrivita – tocata marunt
  • Usturoi – 3 catelusi maricei – tocati marunti
  • Oregano – 1 lingura rasa (adica nu foarte plina, nu epilata cu bicul)
  • Sare
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 5 pulpe superioare de pui facute la grill in prealabil (condimentate cu chilli, sare si ulei de masline), desfacute de pe pui si tocate maruntel
  • 1 conserva de rosii cuburi
  • 1 lingura serioasa de bulion diluat intr-o cana de apa

Procedura: Totul se petrece in ceaunul pe care nu-l ai. Nu-i bai, ma suni si-ti aduc eu unul, doar la 0734 787 229. Primele patru ingrediente calite in ulei de masline, cu un praf, doua de sare peste pana cand ceapa devine aurie si morcovul este putintel inmuiat. Adaugam mai apoi rosiile cuburi, bulionul diluat si inca o cana cu apa. Pune capacul repede! Sosul rosu e afurisit si sare. Asteptam putin sa scada si adaugam puiul. Mai adaugam o cana cu apa si asteptam sa scapa pana cand mai are aproximativ 2-3 linguri de lichid. Il lasam sa se odihneasca si sa guste si Doamne, Doamne din el. 🙂

Sos Bechamel…mademoiselle!

  • ¾ de galetusa de smantana grasa de la LIDL
  • 1 ½ cani de lapte
  • 1 mana de patrunjel
  • 3 linguri pline de faina
  • 3 linguri pline de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare
  • Piper

Procedura: Hai ca asta-i mai complicat, dar poti oricand sa ma suni: 0734 787 229. Glumesc, o sa-ti iasa perfect din prima! Pui intr-un ceaun incins o lingura serioasa de ulei de masline si cele 3 linguri de unt. Dupa ce s-a topit untul (s-a topit, nu s-a ars, aminsteste-ti ce ti-am zis, gusturile de unt, ciocolata si usturoi ars sunt cele mai naspaaa!!!), adaugi cele trei linguri de faina si freci repejor cu un tel, pana cand s-a produs o pasta galbejoara. Adaugi apoi smantana, canile de lapte, cate un degetel de sare si de piper si verdeata si amesteci frumusel vreun minut. Astepti sa dea in clocot tot amestecand din cand in cand. Dupa 10 minute ai un sos Bechamel impecabil. Frunza (de patrunjel) la ureche, nu-i asa? 🙂 Lasa-l sa se odihneasca putintel cu un capac, ca sa nu faca o crusta neaspectuoasa (OCD).

Stratul de spanac

  • Usturoi – 3 catelusi maricei
  • Maghiran – jumatate de lingurita
  • Jumatate de kg de spanac proaspat/jumatate de punga de spanac congelat (congelat frunze eventual, dar e bun si tocat)
  • 1 lingura ulei de masline

Procedura: Toci catelusii si-i calesti cu maghiranul intr-o lingura de ulei. Cand par putin bronzati, adaugi si spanacul si il sotezi cam 5 minute. Daca se usuca cel congelat nu te speria, e perrrrfect! Il dai la o parte sa se odihneasca si el intr-un bol, speli tigaia si treci la ciupercute.

Stratul de ciupercute brune

  • 15-20 ciuperci brune
  • Doua degetele de chili
  • Sare
  • Piper
  • 1 lingura de ulei de masline

Procedura: Tai ciupercutele felii perfecte, egale ca marime (ti-am zis ca am OCD, ti-am pus camera in bucatarie, te vad daca le tai una mai groasa si una mai subtire). Le arunci intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline, presari peste ele sare, piper si degetelele alea doua iuti de chili si le sotezi pana cand raman cu fooooarte putina apa lasata de ele, o sa vezi ca lasa apa intr-un minut, doua.
Asamblare: Asa cum te-am invatat in trecut, draga mea prietena, punem prima data un strat de sos rosu, mai apoi unul de sos Bechamel si apoi foile una cate una, cat sa acoperi suprafata. Urmatorul rand este de spanac. Intinzi tot spanacul, il acoperi cu un strat de cascaval ras, apoi cu unui de bechamel si cu alte cateva foi de lasagna. Urmeaza ciupercutele, le insiri si pe ele, pui un strat de cascaval ras, unul de bechamel si unul de foi. Ultimul, dar nu cel din urma, este al doilea strat de sos rosu, urmat de unul de bechamel si cascavalul ras (mult, mult sa formeze o crusta superba aurie). Acum e gata sa intre la caldurica pentru 30-45 de minute. Cand cascavalul s-a rumenit putin, vrea putin afara, la aer, pe tocator, pentru 15 minute, ca sa i se aseze frumos straturile. 🙂

Lipseste ceva parca, nu? AHA! Crusta crocanta. Ei bine, cand scoti tu pulpitele frumoasele de pe grill, le cojesti de pielea aia crocanta delicioasa si o pui deoparte. Inainte cu 10 minute sa scoti lasagna din cuptor, baga-le repejor intr-un aparat de tocat (ala alb al tau smecheros), cu doua-trei linguri de pesmet, sare si piper si mixeaza-le pentru 1 minut, pana devin asemanatoare la textura (pesmetul si pielea crocanta). Caleste-le fara ulei timp de 4 minute si presara-le mai apoi pe lasagna abia scoasa din cuptor, peste cascavalul aburind. Acum e gata! 🙂 Nu te grabi! Las-o 15 minute sa se aseze, ca sa ai o poza misto de postat pe Facebook. Sau macar pe umilul nostru grup de oameni cool. Pofta buna! Te pup!

Bonus! O reteta misto pentru urmatorul tau house party (la care sper sa particip si eu), usurica si cu sanse de reusita 300% – http://bit.ly/CeaMaiRetetaMistoBonus!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s