Cheesecake pentru Madalina

Cheesecake pentru Madalina

De cateva luni bune ma specializez in cheesecake. Da, desi nu sunt innebunita dupa dulciuri, se pare ca prietenii mei sunt si le multumesc foarte mult pe aceasta cale, pentru ca altfel nu as fi putut sa exersez atat. Madalina este insa cea care primeste cu drag aceasta reteta! 🙂

Recuzita

  • 1 forma de tort – rotunda, inimioara, ursulet, floricica, you name it! Important este sa fie dinaia care se desface in parti. Are mama ta sigur, dar tinand cont ca in curand vei imbraca rochita alba, cumpara una pentru cuibusorul vostru de aici sau aici.
  • 1 bol de plastic/sticla
  • mixer
  • robot de bucatarie/doua pungi + facalet (fie…sucitor, facalet suna asa de colorat)
  • 1 spatula de silicon/lingura mare
  • 1 cana
  • 1 razatoare mica
  • 1 lingura mare
  • 2 degete de fata
  • 1 carpa de bucatarie
  • hartie de copt (optional)
  • 1 scobitoare

Ingrediente magice

Blat

  • Biscuiti – integrali, albi, clasici, Bucuria, de la Lidl – alegerea ta in totalitate. Reteta clasica spune sa folosim integrali. In cazul asta ia un pachet de biscuiti integrali, cu unt, de la Lidl. – 180 – 200g
  • Unt topit – 1/4 cana/60g/2 linguri

Procedura: Nu am ajuns inca in bucataria ta, dar din cele povestite de tine, mama ta este o bucatareasa priceputa. 😛 Deci, are diverse ustensile si recipiente de care te poti folosi. In cazul in care ai un robot de bucatarie, pune pe rand biscuitii si sfarama-i pana ajung la consistenta unui nisip umed. 5-6 deodata e perfect, se fac si frumos si nu strici nici robotul (asta am auzit eu de la mama, ani la rand: “Corina, ce se aude? O sa strici robotul!”, “Nu, mama, nu…nu am bagat tot pachetul deodata.” *rollingeyes*). Daca nu ai, ia doua pungute, baga-le una in alta, baga biscuitii in ele, inveleste tot mecanismul cu o carpa de bucatarie si joaca-te! Preseaza-i cu sucitorul, dute-vino, de cateva zeci de ori, energic sau nu, depinde ce dispozitie ai (poti sa iti versi si nervii pe ei, e fun, te destresezi), pana cand ajung la consistenta de nisip de care iti povesteam. Topeste untul intr-o canuta, fie la microunde, fie intr-un ibric pe aragaz. Mare grija sa nu il arzi! Dupa ce este topit, il torni peste biscuiti si incepi sa ii framanti, pana cand chiar ajung la consistenta nisipului ud. Iei toata compozitia si o presezi frumos, uniform si egal ca grosime (am OCD, remember?), pe toata suprafata tavii. Daca ti-e teama ca nu e destul de sigura tava, ii poti inveli fundul in hartie de copt, nu pe interior, ci asa.

Sa nu uiti!

  1. Gustul de unt ars este unul dintre cele mai groaznice gusturi, asa ca ai grija cat il lasi la topit :);
    2. Foloseste aceeasi cana pe tot timpul “operatiunii”. Astfel, nu vei gresi cantitatile si nu vei avea nevoie de cantar.

Crema de branza 

  • 650g de branza dulce de vaca – poti folosi ricotta (scumpa), Philadephia (si mai scumpa) sau branzica de la Lidl, la galetusa (e cea mai buna alegere si arata asa)
  • coaja rasa de lamaie – 1 lamaie
  • zeama de la jumatate din lamaia rasa mai sus
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta de vanilie micuta sau 2 lingurite dintr-o sticluta mai mare
  • 3 oua
  • 3/4 cana de zahar
  • 1 lingura zdravana de faina

Procedura: Totul se petrece intr-un bol de plastic sau de sticla, marisor, cat sa incapa aproape 1l de compozitie. Daca nu stii ce sa alegi, spune-i mamei tale asa: “Mama, am nevoie de un bol de mixer.”, ea va sti sigur ce sa iti dea. 🙂 Desfaci galetusa cu branzica, gusti, iti place, dupa care cantaresti 650g si o pui in bol. Daca nu ai chef sa cantaresti, pune pana cand raman vreo 3-4 linguri pe fund. Pune zaharul peste branzica si bate-o energic pana devine cremoasa. Adauga si praful de sare cu cele doua degetele de fata din recuzita, esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa pe razatoarea mica si amesteca in continuare. Am ajuns la oua. Adauga cate unul, pe rand, mixand in continuu. Daca nu te descurci, te poti opri dupa fiecare ou, nu te vede nimeni. Dupa ce ai incorporat perfect si ouale si crema are o culoare galbuie placuta, presari si faina, tot amestecand, ca sa nu faci cocoloase. E gata! Mai avem putin. Gust-o hai, stii ca vrei.

Ultimii pasi

Toarna toata crema in forma de tort, peste blatul perfect pe care l-ai facut mai inainte. Ea va fi cumintica si se va aseza uniform, gata sa intre in cuptor. Las-o sa se coaca timp de 40 de minute la foc mic spre moderat, aproximativ 140 de grade. Nu te baza pe asta, incearca cheesecake-ul cu scobitoarea. Daca ramane pe ea foarte putina compozitie, cremoasa spre uscata, este gata. O scoti si o lasi sa se odihneasca fara sa deschizi forma cam 20 de minute. Dupa 20 de minute, desfaci forma si cu un cutit de unt o desfaci usor pe margini. O mai lasi 20 de minute si o scoti din forma. Cand s-a racit, o bagi la frigider si o lasi minim 4 ore sau peste noapte.

Topping-uri
Cheesecake pentru Madalina
Cheesecake pentru Madalina
IMG_0927
Cheesecake pentru Madalina
Cheesecake pentru Madalina
Cheesecake pentru Madalina
Cheesecake pentru Madalina
Cheesecake pentru Madalina
Dupa cum bine stii, eu am experimentat mai multe toppinguri. De fapt, si tu ai experimentat mai multe topping-uri, pentru ca ti-am adus aproape de fiecare data! 🙂

Poti alege dintre:

  • Frisca + fructe proaspete – Atentie! Pentru ca frisca sa nu se topeasca, cheesecake-ul trebuie sa fie foarte rece.
  • Ciocolata + caramel + nuci caramelizate (asta a fost regele topping-urilor si o sa iti explic cum se face, daca vrei, dar stiu ca tu esti cu dietele, asa ca te las sa mi-l ceri :D)
  • Dulceata de fructe de padure sau orice fel de dulceata iti place tie (sa curga, sa nu fie gem, pentru un aspect de zile mari :P)

Nu te grabi! Lasa cheesecake-ul sa se raceasca si aranjeaza-l incet, cu atentie, ca sa ai o poza frumoasa de postat pe Facebook. 😛 Trucul este sa tai o felie si sa o asezi langa, ca sa se vada bine si interiorul si tortul intreg. Pofta buna! Te pup!

Bonus! O reteta misto pentru urmatorul tau house party sau de ce nu, chiar pentru candy bar-ul tau de nunta, nu foarte usurica, dar cu sanse de reusita 300% – http://bit.ly/CeaMaiRetetaMistoBonusMada!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s